Instrukcje do gry

Data dodania: 22.10.20 12:12:57

Cześć,

dziś krótka i szybka aktualizacja - prosiliście, by pokazać Wam polskie instrukcje do gry. Znajdziecie je poniżej. :)

Na wstępie jednak kilka słów wyjaśnienia, dlaczego niektóre instrukcje mają jednocześnie kilka wersji językowych w jednym. Pierwotny plan zakładał, że wszystkie wersje językowe będą wydrukowane osobno, tak aby na przykład do polskich wspierających dotarły jedynie instrukcje w języku polskim (wyjątek stanowi instrukcja do Sztandaru Chwały, która od początku miała zawierać wszystkie wersje językowe).

Gdy wszystko było już gotowe i druk miał startować, dostaliśmy informację z fabryki, że konieczne będzie przerobienie instrukcji w taki sposób, aby połączyć ze sobą różne wersje językowe. Miało to ułatwić i przyspieszyć kompletowanie elementów po wydruku oraz zminimalizować ryzyko pomyłki. Między innymi tego rodzaju zmiany kosztowały nas nieco czasu i opóźniały start produkcji.


Instrukcje:

Instrukcja podstawowa -> link

Narody i Tryb solo -> link

Monumenty -> link

Echa Przeszłości -> link

Dodatki z Kickstartera -> link

Piąty Gracz -> link

Stepy Krwi -> link

Deszcz Ognia -> link

Upadły Tytan -> link

Sztandar Chwały -> link


Jak idzie produkcja?

Jeśli chodzi o informację z fabryki, na ten moment nie zostaliśmy powiadomieni o żadnych problemach i opóźnieniach, możemy więc założyć, że terminy podane w zeszłym tygodniu pozostają aktualne - planowane zakończenie produkcji nastąpi pod koniec roku, a gry powinny trafić do Was w marcu.

Czekamy na informacje o postępie prac - wszystkie nowinki natychmiast Wam przekażemy. Dziękujemy, że jesteście z nami!


Liczba komentarzy: 21
Zaloguj się Aby dodawać komentarze musisz być zalogowany.
Grzegorz J3 tygodni temu

Radził bym już przygotowywać FAQ, instrukcje generują sporo pytań, tak na szybko z tych najistotniejszych: Co oznacza że: "Gracz może wielokrotnie zagrać kartę Wsparcia"? Można tą samą zagrać wielokrotnie? Czy chodzi raczej o to, że tego typu karty można zagrywać wielokrotnie ale jedną tylko raz? Jak dokładnie rozumieć, że oddział musi mieścić się w całości na polu Regionu? Nie może wystawać poza Region podstawką, czy jakimkolwiek elementem? Czy może dotykać granicy? I czy to samo dotyczy Twierdz, innych żetonów i np sztandarów? Czy można "deptać" po żetonach? Aż dziwne, że tak kluczowe ograniczenie nie jest opisane w ramce na samym początku instrukcji (np w zasadach ruchu) czy wytłumaczone na przykładzie. A gdy atakujemy, jak na jakiejś granicy nie zmieści nam się dany oddział, to można stawiać na pozostałych granicach w koło Regionu atakowanego? Czy atakujemy tylko tym, co się zmieści na konkretnej granicy? Co się dzieje po bitwie z oddziałem, który przywołaliśmy, wraca skąd przybył, czy jest traktowany jakby był w Regionie (na granicy) od początku? (Czy fakt wygranej lub przegranej robi różnicę?). Czy na nieprzekraczalnej granicy (Sobór św. Sofii) można postawić oddziały atakujące? A jak wygram jako atakujący, mogę przekroczyć taką granicę, czy pozostaję w swoim Regionie? Jak się ma Specjalność tytana Osmańskiego (przeciwnik pierwszy przeprowadza swój etap w Bitwie) do atakowania tym tytanem regionu z Twierdzą lub Stolicą? Kto zaczyna pierwszy?

Filippo3 tygodni temu

+1

Go On Board 3 tygodni temu

Cześć. Wielkie dzięki za ten komentarz. Na pewno zbierzemy wszystkie Wasze uwagi i przygotujemy FAQ, więc jeśli po przeczytaniu instrukcji pojawiają się jeszcze jakieś wątpliwości, śmiało je tu umieszczajcie.

Imrihil5 tygodni temu

Cześć, instrukcje są już oddane do druku, czy można jeszcze zgłaszać poprawki? Tak na szybko, po przeczytaniu kilku instrukcji PL: Sztandar Chwały - Zmiany w rozgrywce - Sztandar Chwały w Bitwach - akapit 6: Brakuje informacji o tym, że tylko atakujący jeśli wygrał bitwę, w której broniący miał sztandar chwały, otrzymuje dodatkowe 2 punkty zwycięstwa. Stepy Krwi - Zmiany w zasadach - Akcja specjalna Kozaków - Symbol Kozaków: Wzmocnienie: jest "od" zamiast "pod" w zdaniu: "Efekt z karty Kozaków umieszczonej od Planszą Narodu działa podobnie do Efektu z karty Narodu".

Go On Board 5 tygodni temu

Cześć, instrukcje są oddane do druku, ale jest szansa, że niektóre pliki zdążymy jeszcze zastąpić. Dziękujemy za czujność!

Imrihil4 tygodni temu

Ok, oby się udało. Zauważyłem jeszcze jedną kwestię w opisie rozgrywki zaawansowanej. Przykład jest niespójny z opisem zasady gromadzenia energii, która głosi, że "Gracz otrzymuje 0/2/4/6 Energii za przemieszczenie 4/3/2/1 Oddziałów dzięki Akcji na rozpatrzonej karcie Oddziału. Na przykład przemieszczenie 2 Oddziałów daje graczowi 4 Energii, ale przemieszczenie 4 Oddziałów daje graczowi 0 Energii.", kiedy przykład po prawej stronie jest następujący: "(...) Gracz zdecydował, by przemieścić wyłącznie 2 Oddziały i otrzymać 2 Energii."

Imrihil4 tygodni temu

W Instrukcji Podstawowej, w drugim rozstawieniu dla 4 graczy na planszy A, brakuje 1 Oddziału Piechoty Imperium Osmańskiego.

Patrol1q5 tygodni temu

W instrukcji podstawowej we wstępie zamiast cyfry "1" jest litera "i" (jest "i znacznik odpowiada dokładnie 1 karcie" a powinno być "1 znacznik odpowieda dokładnie 1 karcie). Ponadto w instrukcji dotyczącej Monumentów warto by było bardziej szczegółowo opisać działanie monumentów np. Katedra Polska/Szwecja- czy punkt/2 karty wsparcia zdobywa się po zajęciu przylegającego regionu po raz pierwszy, czy również jeśli zdobyłem punkt za zdobycie regionu a przeciwnik podbił ten region, po czym ponownie go podbiłem? (mam nadzieję że rozumiecie). Tak samo monument Sobór św. Sofii- nie może przekroczyć granicy żaden rozdział, również mój czy tylko wrogi oddział? Katedra św. Szczepana - jeśli zginie mój oddział w bitwie czy dowolny biorący udział w bitwie? Pałac Topkari - na dowolny region na planszy czy na sąsiadujący region.

Patrol1q5 tygodni temu

Błąd z literą zamiast cyfry jest w insytukcji Monumentów a nie podstawowej jak napisałem.

Myeshko15 tygodni temu

Czy stanie się jakieś wydarzenie które NIE opóźni produkcji? xd

Go On Board 5 tygodni temu

Słowem wyjaśnienia - przerobienie instrukcji na wielojęzykowe było już za nami, gdy pisaliśmy poprzednią aktualizację (o terminach zgłaszanych przez fabrykę). Nie traktujcie więc tej informacji jako dodatkowego opóźnienia - jest już uwzględniona w zakładanym harmonogramie. ;)

EwaG5 tygodni temu

Czy do tego dodatku co ma być kompatybilny z Valhallą i Tytanami też będzie instrukcja? Zakładam, że on dotrze do wspierających wtedy co główna gra.

Go On Board 5 tygodni temu

Tę instrukcję znajdziesz w pliku "Dodatki z Kickstartera" - zasady wykorzystania tego dodatku w Valhalli są opisane na ostatniej stronie. :)

Cagoj5 tygodni temu

Takie pytanko co do zasad. Z instrukcji wynika, że gracz nie musi wykonać wszystkich akcji z karty rozkazu którą wybrał, ale czy może w ogóle nie wykonać żadnej akcji i po prostu odrzucić kartę rozkazu? To pewnie rzadki przypadek, ale może wystąpić sytuacja gdzie jedynymi dostępnymi akcjami będzie ruch, a gracz nie będzie chciał poruszać ani jednego oddziału.

Go On Board 5 tygodni temu

Jak najbardziej, można nie robić nic. ;)

pio.trek5 tygodni temu

dzięki, jest tego trochę więc troszeczkę to rekompensuje brak gry ;) tak na szybko to w instrukcji upadłego tytana tytuł polski jest po angielsku (FALLEN TITAN)

OloiBolo5 tygodni temu

Pytanie czy na jednym polu mogą znajdować się dwie twierdze?

Go On Board 5 tygodni temu

Jedna. :)

OloiBolo5 tygodni temu

w takim razie powinno być to zawarte w instrukcji przy 'podstawowe zasady budowy twierdzy' ;)

OloiBolo5 tygodni temu

strona 8 instrukcji podstawowej "gracz nie pomoże (powinno być 'może') :)

Go On Board 5 tygodni temu

Dzięki! ;)