Instrukcja do przeczytania

Data dodania: 04.09.18 14:41:43

Witajcie!

Gry do nas płyną i na ten moment wszystko idzie zgodnie z harmonogramem.
Jak widzieliście w poprzedniej aktualności wszystko wygląda super, a i egzemplarze wysłane samolotem przeszły sprawnie odprawę celną stąd końcówka września pozostaje realnym terminem dostawy.

W odpowiedzi na Waszą prośbę wrzucamy dostęp do Polskiej instrukcji gry. Możecie ją pobrać z BoardGameGeek, gdzie prosimy o zostawienie kciuka w górę: https://boardgamegeek.com/filepage/168693/rulebook-polish-1st-edition

Dodatkowo udostępniliśmy instrukcję gry po angielsku. Możecie obejrzeć albo wysłać anglojęzycznym znajomym. Oczywiście kciuk w górę zawsze będzie miło widziany: https://boardgamegeek.com/filepage/168694/rulebook-english

Na dzisiaj to tyle, niedługo na BGG umieścimy polską i angielską instrukcję do dodatków ekskluzywnych, oraz kolejne informacje i ilustracje. 

Na koniec pozostaje zaprosić Was na 18:00 na "lajwa" na profil FB zagramw.to. Poza informacjami związanymi z grą Elekt, będzie można pytać Łukasza i Przema o zagramw.to i Valhallę :)

>> https://www.facebook.com/zagramwto <<


Następna aktualność najpóźniej za tydzień.
Pozdrawiamy!

Liczba komentarzy: 43
Zaloguj się Aby dodawać komentarze musisz być zalogowany.
Maria Hajdenrajch44 tygodnie temu

Nie znalazłam odpowiedzi w drukowanej instrukcji, więc pytam: Jeżeli mam kartę: "odrzuć kartę z dowolnym wynikiem, żeby dodać 3 do siły" to mogę tę kartę aktywować też kością z wynikiem X? To się wydaje logiczne, ale dla pewności pytam...

Kuba49 tygodni temu

Jest gdzieś film/wpis, który tłumaczył dlaczego nie łączymy razem dużych dodatków?

Avaler49 tygodni temu

Tak, ponieważ nic nie wiadomo o ich zbalansowaniu.

Kuba49 tygodni temu

Tego się domyślam, chodziło mi o trochę bardziej dokładne wytłumaczenie

Tholrin50 tygodni temu

Na stronie 13 o dodatku Karły ze Svartal(f)heim dwa razy użyte jest słowo Svartalheim a dwa razy Svartalfheim. Zakładam, że tylko jedna z tych form jest poprawna.

Łukasz Woźniak49 tygodni temu

Tak, to literówka :/ Poprawna nazwa to "Svartalfheim"

wojjas49 tygodni temu

Literówki się zdarzają. Do poprawienia w drugiej edycji ;)

Paweł Usinowicz50 tygodni temu

Ja mam pytanie odnośnie dostępnych akcji, w 1 "turze" są 4 i jedną z nich jest dobieranie dwóch kart i wybranie jednej z nich, w drugiej "turze" akcja jest taka sama, mam rozumieć że daje to możliwość łącznie uzupełnienia talii o 2 nowe karty? Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałem :))

wojjas50 tygodni temu

Tak, w pierwszej turze możesz wybrać opcję doboru dwóch kart i zachowania jednej. W drugiej zawsze wykonujesz tę samą akcję dobór dwóch i zostawienie jednej. Sytuacja zmienia się tylko przy dodatkach, które wstasowujesz do talii. Podsumowując w swoim ruchu możesz uzupełnić rękę o dwie karty.

Woytass50 tygodni temu

Ma ktoś do odsprzedania VALHALLĘ w wersji zagramw.to?

lamepower50 tygodni temu

Hej, ja mam do odsprzedania. Jak aktualne to daj znać na maila: l.power@wp.pl

kamil00s51 tygodni temu

Tabela "Liczba kart odrzuconych na początku gry" jest zawsze taka sama nie zależnie z jaką liczba dodatków gramy?

wojjas51 tygodni temu

Dodatek Lokiego może to zmienić, reszta nie. Liczba kart znikających ze stosu regulowana jest wtedy tym, że dobierasz 3, a nie dwie.

kamil00s51 tygodni temu

Dzięki

wojjas51 tygodni temu

I jeszcze jedno :P : zablokowany przez karła wojownik cały czas liczy się przy premiach za żądzę zemsty czy braterstwo krwi?

Łukasz Woźniak50 tygodni temu

Zablokowana karta nie może być aktywowana, ale liczy się do premii.

wojjas51 tygodni temu

Jeszcze pytanko: podczas Ragnaroku można używać kości dodatkowych? A jak się już skończy "swój" Ragnarok, to te kości oddaje się innym graczom do wykorzystania?

Łukasz Woźniak50 tygodni temu

Tak można. Każdy robi to po kolei.

Rav51 tygodni temu

Pisałem do was o tym na maila - w miejscach gdzie odnosicie się do gracza lub wojownika po angielsku (player, warrior), nie możecie pisać za każdym razem "he", oraz odpowiednich form zaimkowych. Albo zmieńcie to na he/she, albo używajcie formy strony biernej.

pyz51 tygodni temu

Ociebaton, atak dżenderów w planszowkach? Aż z ciekawości otworzyłem instrukcje do Tygrysa i Eufrata i jak wół napisane jest: Each player draws six tiles from the bag. He places the tiles behind his screen(...). He leaves his leaders(...). Ah ten seksizm. ‚Nie możecie tak pisac’ Hahaha dobre sobie. :D

Maria Hajdenrajch51 tygodni temu

Rzekłeś.

Rav51 tygodni temu

@ pyz, Twoja ignorancja jeśli chodzi o znajomość gramatyki języka angielskiego jest porażająca. Jeżeli nie wiesz czegoś na jakiś temat to lepiej się nie wypowiadaj, bo wychodzisz na dyletanta, że tak użyję eufemizmu. A jeszcze porównywanie tego do "dżender" (wiesz w ogóle co to słowo znaczy?) rozłożyło mnie na łopatki. Na szczęście mój komentarz nie był skierowany do Ciebie, i nie muszę Ci tłumaczyć dlaczego nie powinno się tu stosować takiej formy, a Wookie zna dobrze język angielski więc będzie wiedział o co chodzi. (Zamiast strony biernej można jeszcze użyć "you", lub ew. "one".)

pyz51 tygodni temu

:DDDDDDDDDDDDDDDDDD ok panie ekspert, ale przytoczony przykład nic nie znaczy rozumiem? Widziałem też instrukcję (chyba Clash of Steel), gdzie jest w kółko używana forma 'she'. Z czym Ty masz problem? Bo ja widzę instrukcje, gdzie jest używane he, she, current player, the player, each player, you, itede. Wytłumacz mi proszę, dlaczego tu 'nie można' użyć tej formy, skoro inne instrukcje tej formy używają, co widać w moim przytoczonym przykładzie T&E, który skwapliwie zignorowałeś. :D

Rav51 tygodni temu

To może przyjrzyj się jeszcze raz różnym instrukcjom, tylko tym razem uważniej, i zwróć uwagę w jakim kontekście jest używane he lub she. Dla przykładu Great Western Trail, Through the ages, Tzolk'in. Jest to tylko w konkretnych przykładach, gdzie autor instrukcji odnosi się do konkretnej osoby grającej, a nie w zasadach dotyczących każdego możliwego gracza, w tak zwanych "ramkach". Przytoczony przez Ciebie Tygrys i Eufrat to gra z 1997r, a zasady gramatyki się zmieniają, kiedyś jeżeli podmiot był nieznany, do odniesienia się do niego można było użyć zaimka he, obecnie uważane jest to za anachronizm, oraz tak, przejaw seksizmu (już widzę te Twoje latające hahahaha, :DDDDDDDD). Zwracam na to tylko uwagę, bo jeżeli coś może być zrobione dobrze, to dlaczego musi być zrobione źle? Człowiek uczy się całe życie, mam nadzieję, że coś z tego zapamiętasz.

pyz51 tygodni temu

Zapamiętam z tego tylko tyle, że absurd wkrada się nie tylko do języka, ale i do naszego postrzegania go. Czy bezosobowość jest aż taka dobra? Czy napisanie he (czy she, Clash of Steel to gra z zeszłego roku, drugi przykład) to jest błąd gramatyczny (bo wytknąłeś mi nieznajomość gramatyki)? Nie. Owszem, do nieznanego podmiotu MOŻNA się odnieść używając one, ale używanie w kółko one nie jest ani ładne, ani składne. Pisanie całej instrukcji w you też by było bez sensu. Dlatego żonglowanie each player, current player, active player plus zaimkami osobowymi (można użyć też they, czemu nie) jest na miejscu. Oby było spójnie. Ja osobiście nie widzę żadnego seksizmu w używaniu ani he, ani she i postrzegam to jako kompletny absurd pokroju 'Did you just assume my gender?!', stąd moja beka z dżenderów. Mówisz, że he to anachronizm. Ale używanie she już nie? Z ciekawości otworzyłem kolejną instrukcję, akurat mam na pulpicie - Pan Lodowego Ogrodu: 'The attacking player may distribute his attacks between influence markers and special units as he wishes.' Czy to jest błąd, anachronizm, czy co? Zmieniać to na siłę na you? Na he/she? Na their? Oby tylko broń boże nie było strasznego he? Bez przesady.

pyz51 tygodni temu

Jeszcze jedno, Tygrys to gra z 97r, to prawda. Prawdą jest tez ze miał reprint dwa lata temu czy cztery, wiec to niby anachroniczne he zostałoby zmienione, nieprawdaż? Skoro to taki rażący błąd i nie można tak pisać w dzisiejszych czasach, to taką rzecz w instrukcji można śmiało zmieniać. Druga rzecz - anachronizm? Serio? Anachronizm to by był jak by ktoś pisał thou. Albo waść w polskiej instrukcji. Język angielski, czy tego chcemy czy nie, raczej uznaje formy męskie za bazowe (patrz podstawowe formy actor czy waiter) stad tez bazowo używa sie he w odniesieniu do player czy warrior. Takie jest moje zdanie. Ale ja mam zerową wiedzę o gramatyce, to co ja tam wiem.

Rav51 tygodni temu

Z ciekawości też otworzyłem przytoczonego przez Ciebie PLO, i wspomniane przez Ciebie "he" użyte w odniesieniu do "player" jest chyba dwa razy, a po pobieżnym przejrzeniu okazuje się, że w pozostałych miejscach zaimki he lub she odnoszą się do konkretnych postaci ze świata PLO, więc może to jednak błąd? Ja też jestem daleki od wciskania wszędzie poprawności politycznej, jednak uważam, że jeżeli można zrobić to w sposób bezosobowy (jak np w PLO, częste użycie strony biernej). Rozumiem Twój punkt widzenia, jednak się z nim nie zgadzam. Dyskusję można chyba tylko zakończyć za pomocą "let's agree to disagree". Wookie i tak zrobi co będzie uważał za stosowne.

Tholrin51 tygodni temu

https://en.oxforddictionaries.com/usage/he-or-she-versus-they - to powinno jednoznacznie odpowiedzieć jak obecnie powinno się pisać ;)

pyz51 tygodni temu

No niekoniecznie, bo masz tam link do całej dyskusji, gdzie nic nie jest prosto postawione. ;)

wojjas51 tygodni temu

Fantastyczne zmiany, profeska! Jeden drobny minusik - w fazie obrońcy, informacja o dodatkowych kościach brzmi trochę jakby obrońca nie mógł użyć karty "dobierz dwie dodatkowe kości", jeśli została tylko jedna. A kiedyś Wookie napisał, że w takim wypadku dobiera jedną kość, a nie jest tak, że nie może użyć karty. Poza tym jest mega!

Łukasz Woźniak50 tygodni temu

To jest sytuacja wyjątkowa, ale rzeczywiście można użyć tą kartę częściowo. Będzie to pewnie w FAQ.

wojjas50 tygodni temu

No i wszystko jasne. Dzięki :)

Paweł (zagramw.to)51 tygodni temu

Okazało się, że ściągnięcie instrukcji z BGG wymaga posiadania konta. W związku z tym przesyłam dodatkowe linki do zobaczenia instrukcji: [WERSJA POLSKA] http://tinyurl.com/Valhalla-instrukcja-PL | [WERSJA ANGIELSKA] http://tinyurl.com/Valhalla-Rulebook-ENG

Kuba51 tygodni temu

Przeczytałem instrukcję i mam takie wrażenie, że chyba brakuje tam jakiejś wzmianki o aktywacji lodowych gigantów

Łukasz Woźniak51 tygodni temu

Sprawdź tabelę z cechami specjalnymi na stronie ósmej.

Kuba51 tygodni temu

Wciąż nie widzę, lodowy gigant przedstawiony w instrukcji nie ma żadnych znaków broni (nie wiem czy tak wygląda on naprawdę w grze). Nie ma informacji czy w takiej sytuacji aktywujemy go dowolną kością, czy np. nie wymagają on kości do aktywacji?

wojjas51 tygodni temu

Jeśli chodzi o aktywację lodowych gigantów to robisz albo takimi samymi kośćmi w różnych kombinacjach np. trzy takie same lub dwie pary, albo np. trzema koścmi, ale każda inna. Wszystko jest na poszczególnych kartach gigantów. Przykłady takich kart znajdziesz na drugiej stronie instrukcji, pośród kart wojowników.

Kuba51 tygodni temu

Nie pytam o zasady, bo jak działają to wiem :) zwracam uwagę, że nie ma o tym wzmianki w instrukcji.

wojjas51 tygodni temu

Ale wszystko jest na kartach ;)

Maria Hajdenrajch51 tygodni temu

Może i jest na kartach, ale nie takich rzeczy ludzie nie łapali. Dla porządku może i fajnie by było poświęcić temu zagadnieniu 2 zdania...

Łukasz Woźniak51 tygodni temu

Z testów wynika, że aktywacja gigantów jest zrozumiała. Ale na pewno zrobimy jakąś formę FAQ, żeby na wszystkie pytania odpowiedzieć. Gra ma ogromną liczbę dodatków i kombinacji i na pewno mogą być jakieś niedopowiedzenia.

wojjas51 tygodni temu

Łukaszu, a z tym fragmentem, o który już pytałem: "W grze są dostępne 3 dodatkowe kości – jeśli gracz atakujący wykorzystał część z nich do aktywowania swoich wojowników, obrońca może nie być w stanie wykorzystać cechy Jarla, lub kart taktyki bitewnej". Czy to znaczy, że jeśli nie możesz dobrać np. dwóch kości, bo jest jedna, to nie można już użyć takiej karty, by tę jedną wziąć?

Railed Mat44 tygodnie temu

Według mnie możesz. Karty zawsze mają pierwszeństwo nad instrukcją, co prawda tu nie ma dużego to znaczenia, ale w dalszym ciągu masz tę jedną kość, którą dodałbyś do swojej puli dostępną. Umiejętność jest po prostu słabsza bo nie wybierasz wyniku z dwóch a z jednej. Ja tak to rozumiem. W ciągu gry, też może zdarzyć się przypadek, że masz pociągnąć dwie karty a ciągniesz jedną bo nie ma więcej w talii. Jak Ty rozwiazales tej problem w swojej grze? Gracie tak czy inaczej? Ja w swoich rozgrywkach popełniałem błąd i używalismy kart taktyki nawet jeżeli brakowało kości dodatkowych w puli. Wydaje mi się, że dodawało to balansu w obronie gdy przeciwnik miał jarla z dodatkowymi kośćmi plus rzucał taktyki na dodatkowe kości. Obrońca miał wtedy szansę się bronić. Zastanawia mnie jak to będzie jak zacznę grać prawidłowo.